FAQ

 • Am gasit un animal abandonat pe strada. Ce fac cu el?
  Nu putem sa prelua toate animalele abandonate. Putem sa va ajutam sa ii gasiti un stapin, dar pentru asta este nevoie de ajutorul si implicarea dvs, sa ii asigurati cazare pentru o perioada.
 • Am gasit un animal ranit pe strada. Cum ma puteti ajuta?
  Putem sa preluam partial sau in totalitate costurile pentru tratamentul medical al animalului ranit, dar si aici va fi nevoie de ajutorul si implicarea dvs. pentru a asigura cazarea in timpul tratamentului si eventual transportul animalului la si de la medic.
 • Procedura de reclamare in cazul incalcarii legii 9/2008, completata de legea 205/2004, legea de protectie a animalelor.

In mare, pasii sunt cam acestia:

 • Daca vedeti ca cineva face rau unui animal (il abandoneaza intr-o statie, il bate, il tine intr-un lant de 40 cm, etc), gasiti un martor, doi si incercati sa retineti faptasul pe loc.
 • Chemati politia la fata locului (sunand la 112 sau mergand la cea mai apropiata circa de politie), ca sa ia datele faptasului, ale martorului si ale reclamantului, date ce le trece in procesul verbal. Toti trebuie sa semneze procesul verbal iar reclamantul trebuie sa primeasca o copie a procesului verbal din partea politistului
 • Faceti o plangere scrisa (nu orala!!!) la Directia Sanitara Veterinara din localitate (in Resita, Directia Sanitara Veterinara se afla pe Calea Timisorii nr 15), pe care o lasati la secretariat si la care primiti un numar de inregistrare. (Nu plecati de acolo fara a primi numarul de inregistrare!!!)
 • In 30 de zile lucratoare trebuie sa primiti raspunsul scris la ea. Aceeasi plangere o lasati si la Politie si luati numar de inregistrare.

Observatii:
– Daca nu puteti retine faptasul pana vine, incercati sa obtineti date despre el: cum arata, unde sta (il puteti urmari)
– E foarte important sa aveti macar un martor. Rugati-i pe cei din jur sa fie martori pe parcursul anchetei
– Mergeti cu legea in mana la cel mai apropiat sediu de politie si cereti in numele ei sa vina un agent la fata locului. Daca politistii nu vor sa vina pe criteriul ca “noi ne ocupam de oameni, nu de animale”, aratati-le pasajul din lege care specifica ca de implementarea ei raspund obligatoriu politia in colaborare cu D.S.V.-ul.

Cei mai multi politisti nu au auzit inca de acesta lege.

 • Cereti neaparat un proces verbal. Riscati ca fara el (e dovada scrisa) politistul “sa piarda pe undeva datele faptasului” considerand, tocmai, ca fapta lui nu este grava (doar daca ar fi facut rau unui om). S-au intamplat cazuri.
 • Ancheta propriu-zisa se face de catre D.S.V. impreuna cu politia
 • E bine sa stiti continutul legii chiar dumneavoastra si sa faceti referire in plangere chiar la articolele unde s-ar incadra cazul (nici cei de la Directia Sanitar Veterinara nu stiu uneori legea. Desi a aparut in 2004, au fost cazuri cand medicii de la DSV nu stiau de ea, actinand inca in numele Hotararii de guvern 1247/2003)
 • In Resita, Directia Sanitara Veterinara se afla pe Calea Timisorii nr 15
 • Amenzile pe care le pot primi cei care fac rau animalelor se ridica pana la 20 de milioane lei vechi.
 • Nu lasati faptele josnice nepedepsite. Nu va ascundeti identitatea de aceste persoane, caci altfel vor continua sa faca rau: de exexemplu sa arunce puii fatati pe la ghene si in piete ori la coltul blocului si dumneavoastra sa fiti nevoiti sa luati in casa cate 7 pui si sa-i hraniti, sa-i duceti la doctor, facandu-va viata un cosmar!

Descarca model de reclamatie

Sharing is caring!