Reclamatii

 • Stiai ca s-a infiintat Politia Animalelor?! Va rugam sunati la nr de telefon de mai jos sau trimiteti un email, noi nu putem prelua cazuri de abuz si maltratare, doar politia poate interveni pe proprietati private:
  Cetăţenii pot apela biroul pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin pentru sesizări privind relele tratamente aplicate animalelor, atât telefonic, cât şi online: cabinet@cspolitiaromana.ro, numărul direct din birou este 0255/ 502193, iar în cazuri grave, care reprezintă urgenţă pot apela Serviciul Naţional de Urgenţă 112, iar de acolo apelul este direcţionat spre cea mai apropiată patrulă care poate interveni.
 • Am gasit un animal abandonat pe strada. Ce fac cu el?
  Nu putem sa prelua toate animalele abandonate. Putem sa va ajutam sa ii gasiti un stapin, dar pentru asta este nevoie de ajutorul si implicarea dvs, sa ii asigurati cazare pentru o perioada.
 • Am gasit un animal ranit pe strada. Cum ma puteti ajuta?
  Putem sa preluam partial sau in totalitate costurile pentru tratamentul medical al animalului ranit, dar si aici va fi nevoie de ajutorul si implicarea dvs. pentru a asigura cazarea in timpul tratamentului si transportul animalului la si de la medic.
  Asociatia se bazeaza exclusiv doar pe donatii si voluntariat, nu putem fi oricand disponibili pentru a ajuta, avem si noi un job si familie pe langa salvarea cateilor, nu doar cu asta ne ocupam toata ziua.
 • Procedura de reclamare in cazul incalcarii legii 9/2008, completata de legea 205/2004, legea de protectie a animalelor.
  In mare, pasii sunt cam acestia:
 • Daca vedeti ca cineva face rau unui animal (il abandoneaza intr-o statie, il bate, il tine intr-un lant de 100 cm etc), gasiti un martor, doi si incercati sa retineti faptasul pe loc.
 • Chemati politia la fata locului (sunand la 112 sau mergand la cea mai apropiata sectie de politie), ca sa ia datele faptasului, ale martorului si ale reclamantului, date ce le trece in procesul verbal. Toti trebuie sa semneze procesul verbal iar reclamantul trebuie sa primeasca o copie a procesului verbal din partea politistului!
 • Faceti o plangere scrisa (nu orala!!!) atat la politie cat si la Directia Sanitara Veterinara din localitate (in Resita, Directia Sanitara Veterinara se afla pe Calea Timisorii nr 15), pe care o lasati la secretariat si la care primiti un numar de inregistrare. (Nu plecati de acolo fara a primi numarul de inregistrare!!!)
  Puteti face plangere si online: Reclamatie Politie Online
 • In 30 de zile lucratoare trebuie sa primiti raspunsul scris la ea.

Observatii:
– Daca nu puteti retine faptasul pana vine, incercati sa obtineti date despre el: cum arata, unde sta (il puteti urmari)
– E foarte important sa aveti macar un martor. Rugati-i pe cei din jur sa fie martori pe parcursul anchetei
– Mergeti cu legea in mana la cel mai apropiat sediu de politie si cereti in numele ei sa vina un agent la fata locului. Daca politistii nu vor sa vina pe criteriul ca “noi ne ocupam de oameni, nu de animale”, aratati-le pasajul din lege care specifica ca de implementarea ei raspund obligatoriu politia in colaborare cu D.S.V.-ul, mai ales ca acum exista si Politia Animalelor!

 • Cereti neaparat un proces verbal. Riscati ca fara el (e dovada scrisa) politistul “sa piarda pe undeva datele faptasului” considerand, tocmai, ca fapta lui nu este grava (doar daca ar fi facut rau unui om). S-au intamplat cazuri!!!!
 • Ancheta propriu-zisa se face de catre D.S.V. impreuna cu Politia animalelor!
 • E bine sa stiti continutul legii chiar dumneavoastra si sa faceti referire in plangere chiar la articolele unde s-ar incadra cazul (au fost cazuri cand medicii de la DSV nu stiau de legea 205/2004, actinand inca in numele Hotararii de guvern 1247/2003)
 • In Resita, Directia Sanitara Veterinara se afla pe Calea Timisorii nr 15
 • Amenzile pe care le pot primi cei care fac rau animalelor se ridica pana la 20 de milioane lei vechi.
 • Nu lasati faptele josnice nepedepsite. Nu va ascundeti identitatea de aceste persoane, caci altfel vor continua sa faca rau: de exemplu sa arunce puii fatati pe la ghene si in piete ori la coltul blocului si dumneavoastra sa fiti nevoiti sa luati in casa cate 7 pui si sa-i hraniti, sa-i duceti la doctor, facandu-va viata un cosmar sau sa fiti martorul zilnic in care cainii stau in lant fara pic de apa si mancare!
  „Lumea nu se va sfârși din cauza celor care fac rău, ci din cauza celor care se uită la ei și nu fac nimic.” Albert Einstein

  Model scris de reclamatie

  Domnule/Doamna Director (daca reclamatia este adresata DSV-ului)/ Comandant (daca reclamatia este adresata Politiei),

  Subsemnatul/a … domiciliat(a) in …, identificat(a) prin CI serie … nr. …, va aduc la cunostinta ca in data de … s-a petrecut urmatorul fapt (detalii despre faptas, actiunile lui si starea animalului).
  Mentionez ca aceasta fapta se incadreaza la art. X din Legea de Protectie a Animalelor 205/2004 modificata si completata de Legea 9/2008.

  In conformitate cu art. X din legea mentionata anterior, va aduc la cunostinta ca aceasta fapta se pedepseste cu amenda penala sau inchisoare, dupa caz.

  Martorii la acest incident sunt (numele complete, adrese de contact sau numar de telefon).

  Va rog sa luati de urgenta masurile care se impun.
  Atasez prezentei reclamatii si Legea de Protectie a Animalelor, in care sunt evidentiate prin subliniere articolele unde se incadreaza fapta, precum si dovezile care atesta actul de cruzime.

  Nume si prenume                                                                                                                                                                                                                                                               Data

  Email                                                                                                                                                                                                                                                                               Semnatura

  Nr. tel.

  Model de plangere penala pentru cruzime fata de animale o poti descarca AICI
  Daca doresti sa faci o plangere la Uniunea Eurpeana, considerand ca in Romania nu se aplica legea, gasiti detalii AICI