Date fiziologice
- Temperatura normala a corpului cainelui este cuprinsa intre 38 si 39 grade C.
- Frecventa respiratorie: cca 10-40 respiratii/minut
- Puls: 60-70 batai pe minut la caini adulti de talie medie si mare, 120-180 batai pe minut la rasele mici, 200-220 batai pe minut la pui.
- Perioada de ovulatie (caldurile) apare in general de doua ori pe an, avand o durata medie de 14-21 de zile, perioada optima pentru imperechere fiind intre a 9-a si a 13-a zi.
- Durata perioadei de gestatie este cuprinsa intre 57 si 63 de zile. Varsta media a pubertatii: 7-10 luni la mascul si 6-12 luni la femela.
-
- Deparazitarea interna: prima deparazitare interna se face la varsta de 4-5 saptamani, repetandu-se la 12-14 zile; ulterior, deparazitarea se efectueaza o data la 3-4 luni (de 3-4 ori pe an)
-
- Deparazitarea externa pentru pui se face numai in caz de urgenta si numai cu produse speciale pentru pui. Este de preferat ca deparazitarea interna sa fie efectuata de un medic veterinar.
-
- Vaccinarea: se va face in principiu o data la 14 zile, incepand cu varsta de 6 saptamani, fiind obligatoriu precedata de o deparazitare.
-
Vaccinarea corecta este o conditie esentiala pentru mentinerea sanatatii catelului dvs. Iata mai jos o schema simpla de vaccinare pentru canide:
-
- 6 saptamani: vaccin impotriva parvovirozei
-
- 8 saptamani: vaccin polivalent
-
- 10 saptamani: vaccin impotriva coronavirozei
-
- 12 saptamani: vaccin polivalent (rapel)
-
- 14 saptamani: vaccin impotriva coronavirozei
- 6 luni: vaccin antirabic
-
-
- Nu se tine in curte sau alta zona supusa intemperiilor (ex. balcon)
-
- Nu se tine intr-un spatiu comun cu alt animal (exceptand ceilalti membri ai cuibului), chiar daca acesta este deparazitat si vaccinat corespunzator, sau intr-un mediu in care a decedat un animal.
-
- Nu se transporta in conditii extreme de temperatura sau umiditate.
- Se fereste de contactul cu substante toxice sau ingerarea unor corpuri straine.
-
- orez sau arpacas (fiert in prealabil foarte bine)
-
- supa de pui/vita fara oase
-
- oase de vita mari, foarte bine fierte
-
- un galbenus de ou pe saptamana
-
- branza dulce, iaurt (fara zer)
-
- biscuiti simpli
-
- mamaliga
-
- legume (morcov, telina, pastarnac, ardei gras, rosii) fierte sau crude
- conserve sau hrana uscata pentru pui (junior); recomandabila fiind alegerea produselor premium: Belcando, Royal Canin, Hills, Pro Plan etc.
-
- carnea de porc
-
- oasele de porc, peste sau pasare
-
- fasolea, mazarea, varza, cartoful, ceapa, spanacul (toate legumele care contin o cantitate mare de amidon sau fermenteaza)
-
- branza sarata, cascavalul, sau branzeturile fermentate
-
- grasimile animale in exces sau prajelile
-
- mezelurile de orice tip
-
- albusul de ou
-
- painea proaspata
-
- ciorbele
-
- bauturile alcoolice sau acidulate
- dulciurile
-
-
prima vaccinare incepe la varsta de 6 saptamani astfel:
-
- la 6 saptamani vaccin bivalent-DP sau monovalent P
-
- la 9 saptamani vaccin polivalent DHPPIL + optionale
- la 13 saptamani vaccin polivalent +antirabic +optionale
-
-
-
-
daca se incepe la varsta de 8 saptamani atunci:
-
- la 8 saptamani vaccin bivalent-DP sau monovalent P
-
- la 10 saptamani vaccin polivalent DHPPIL + optionale
- la 13 saptamani vaccin polivalent +antirabic + optionale
-
-
-
daca se incepe la 13 saptamani atunci:
-
- la 13 saptamani vaccin polivalent DHPPIL + optionale
- la 16 saptamani vaccin polivalent +antirabic + optionale
-
-
- Parvovirusul canin nu afecteaza decat cainii. Acesta nu poate fi transmis la om, sau alte specii de animale.
-
- Parvovirusul a fost desoperit in anii ’70. Doi ani mai tarziu, virusul se raspandise deja in toata lumea
-
- Cainii care dezvolta parvoviroza, vor arata simptome in decurs de 5-14 zile de la expunerea la virus
-
- Simptomele includ: letargie, voma, diaree (de obicei cu sange), febra – Mortalitatea pentru animalele netratate, ajunge la 90-95%
-
- 80% din cainii adulti ce contacteaza virusul, nu arata simptome. Puii sunt cei mai afectati
-
- Virusul este extrem de agresiv – poate rezista in materiale organice, pana la un an
-
- Singurele produse de curatenie care omoara virusul sunt produsele pe baza de clor si cu protectie sigura si eficienta cum ar fi: ECOCID, VIRKON etc.
- Vaccinarea si profilaxia sunt singurele metode de preventie
Babesioza
Această boală parazitară transmisă la câine prin intermediul căpuşelor a apărut relativ recent pe meleagurile româneşti. Grupul de paraziţi care determină babesioza a fost descoperit de bacteriologul român Victor Babeş, de unde şi numele bolii. Babesioza afectează hematiile (globulele roşii), pe care le infectează, iar sistemul imunitar le percepe ca pe agenţi patogeni şi le distruge. Primele manifestări clinice includ apetitul scăzut, vomă, febră, probleme de echilibru, letargie, ganglioni umflaţi, urină închisă la culoare şi icter (îngălbenirea pielii şi a conjunctivei ochilor).
Netratată, babesioza poate avea urmări grave, precum insuficienţa renală şi, uneori, moartea. Tratamentul este costisitor şi de lungă durată, fiind necesară uneori transfuzia de sânge.
Infecţiile urechii
Este una dintre cele mai frecvente boli la câini Printre problemele de sănătate întâlnite frecvent la patrupezi se numără şi infecţiile la nivelul urechii, care poate fi cauzată de bacterii, acarieni, ciuperci sau creşterea părului în canalul auricular, potrivit WebMD.
Câinele care suferă de o asemenea infecţie are obiceiul să-şi încline capul pe partea afectată, să scuture capul, să-şi piardă echilibrul sau să aibă mişcări ciudate ale ochilor. Secreţiile maro, galbene sau roşiatice, miroul neplăcut şi inflamarea canalului auricular sunt semnele unei infecţii. Cu o igienizare şi un tratament corespunzătoare, urechea se vindecă uşor – mai puţinj în cazul infecţiilor cronice, netratate la timp.
Otita
Aceasta poarta numele de Malaesioza, fiind o micoza a pielii la nivelul conductului auditiv extern. Aceasta micoza apare in urechi in special din cauza ca acolo se afla mai multe glande sebacee. Aproximativ 50% dintre catei sunt purtatori ale acestor levuri (ciuperci), Terierii fiind cei mai sensibili.
Cel mai frecvent apare problema la cateii cu urechi mari, pendulante, comparativ cu cei cu urechi mai mici, scurte. Contaminarea se face direct, prin contact cu alte animale deja bolnave sau cu purtatori clinic sanatosi.
Factorii favorizanti sunt reprezentati de pliurile cutanate, abundenta parului in conductele auditive, hipersecretia de sebuum, starile de imunodepresie. Este modificat pH-ul pielii, apare pruuritul, leziuni la nivelul epidermei, hipersecretie de cerumen, un lichid pastos galbui-brun.
Cainii incep sa se scarpine violent, fapt care face sa se raneasca si mai rau si sa apara sangele si ranile. Este nevoie de medicatie antifungica, fie ca este vorba de spray sau picaturi, antibiotice si solutii cerumenolitice (perhidrol cu apa calduta) pentru curatarea zonei cu pricina.
Dermatita seboreica
Aceasta levura a otitei produce si dermatita seboreica, ce afecteaza capul, zona axilara, adomenul. Se manifesta prin prurit intens, care nu raspunde la antibiotice si corticosteroizi.
Apar niste paupule, vezicule, adica niste cruste la nivelul pielii, urmare a caderii parului in zonele respective. Apare si un miros specific, neplacut, de unt ranced. Se trateaza de obicei cu lotiuni precum clotrimazolul, clorhedixina sau ketoconazolul.
-
- pulmonara (bronsita, traheita),
-
- intestinala (voma, constipatie, diaree cu mucus si sange),
-
- nervoasa (cainele este foarte sperios, iritabil, pana la accese de epilepsie, contractii musculare) si
- cutanata (eruptii pustuloase pe labe, abdomen si coapse, vezicule urmate de cruste).