Cresterea puilor orfani

Ati gasit unul sau mai multi pui nou nascuti, care au ramas fara mama?

Fie ca mama a murit, nu a acceptat puii sau acestia au fost aruncati afara de catre stapani? V-ati decis sa ii salvati, dar nu stiti exact ce presupune cresterea unui pui? Puteti creste, cu succes, pui care nu au avut norocul de a se dezvolta alturi de mama lor.

De acum dvs. veti tine locul mamei! Desigur ingrijirea puilor nu este usoara, acestia se nasc cu ochii lipiti, nu isi pot regla temperatura corpului si trebuie hraniti des la inceput. Dar, veti vedea, ca sunt putine momente cand te simti mai implinit, decat atunci cand realizezi ca prin eforturi proprii ai reusit sa salvezi o viata.

INAINTE DE TOATE NU UIATI SA-I DUCETI LA VETERINAR PENTRU DEPARAZITARE INTERNA, LAPTELE NEFIIND LA FEL CA AL MAMEI, VOR AVEA MAI MULTI VIERMISORI SI POT MURI ORICAND DIN CAUZA ACESTORA! EXISTA UN SIROP PENTRU DEPARAZITAREA PUILOR ATAT DE MICI!

De ce aveti nevoie: BUIOTA SAU STICLA CU APA CALDA: infasurata in prosop (puteti folosi ca inlocuitor si o sticla de platic).

Aceasta trebuie schimbata pe parcurs ce isi pierde caldura si inlocuita cu una noua, pentru a mentine puii la temperatura corecta si pentru a le da senzatia ca mama le e alaturi.

ATENTIE! Apa trebuie sa NU fie clocotita, nu vrem sa sufocam pisoii, ci doar sa le oferim caldura, pe care, in mod normal, ar primi-o de la mama.

LAPTE PRAF PENTRU PISICI: poate fi cumparat de la orice farmacie veterinara.

Este bine sa nu schimbati tipul de lapte dat pisoilor pe parcursul cresteri, schimbarea le poate cauza probleme stomacale micutilor. Laptele trebuie preparat dupa instructiunile oferite pe cutie si nu ”dupa ochi”, este foarte important ca pisoii sa primeasca aportul necesar zilnic de nutrienti, iar aceasta nu se poate intampla decat daca gramajul de pe ambalaj este respectat. Se vor hrani cu biberonul care il gasiti de cumparat la cabinete veterinare sau petshop-uri, sau cu siringa, daca nu vor accepta de mici biberonul, se poate schimba pe parcurs.

ATENTIE! Testati cat de fierbinte este laptele, picurand un pic pe podul palmei, daca este prea fierbinte nu il oferiti puilor, lasati-l un pic sa se raceasca.

VARIANTE ALTERNATIVE DE INLOCUIREA A LAPTELUI SPECIAL

O alternativa, probabil mai accesibila pentru buzunar, este un amectec din: 250 ml lapte normal slab (1,5% grasime) +1 galbenus de ou + 2 lingurite de miere +10 picaturi de lamaie.

Important! Pisoii mici nu isi pot face singuri nevoile. Trebuie ajutati, dupa fiecare masa trebuie masati in zona genitala cu ceva moale (cum ar fi disc demachaint, vata) umezit cu apa calda. Sa aveti pregatite si niste servetele care sa absoarba cand isi fac nevoile.

Unde sa ii tineti? Cel mai indicat este sa fie tinuti intr-o camera unde sa nu fie curent, intr-o cutie sau intr-un un transportor special, sa le puneti sticle cu apa calda pe care sa le schimbati mereu si pe deasupra ceva moale. Vor fi foarte incantati daca le veti pune o jucarie mai maricica decat ei de plus, se vor ghemui in ea si le va da un sentiment de siguranta. Avem cazuri de pisici crescute cu biberonul de la cateva zile care sunt acum adulte si perfect sanatoase. Nu va ganditi ca nu au sanse sa traiasca deoarece au mari sanse sa se faca mari si sanatosi!

Masajul

Fiecarei mese trebuie sa ii urmeze un masaj pe burtica(de la burtica in jos catre zona genitala) si o stimulare a zonei anale. Masajul burticii ajuta la digerare si poate fi facut atat cu mana cat si cu o carpita sau un prosopel. In urma fiecarui masaj pisoiul ar trebui sa urineze. De asemenea masajul in zona anala stimuleaza defecatia, care desi trebuie sa fie regulata, nu trebuie sa aiba loc dupa fiecare masa.

ATENTIE! Puii nu stiu sa isi controleze urinarea si defecatia, astfel ca au nevoie de stimulare in primele 2-3 saptamani pentru a invata ce trebuie sa faca. Lipsa masajului poate fi fatala.

Dupa saptamana a 6-a puisorii vor inceape sa manance singuri, sa invete care e treaba cu litiera (chiar daca nu e vorba de o litiera propriu-zisa, ci de un castronel in care sa incapa ei pus in zona in care isi petrec ei timpul) si vor incepe sa se joace mai mult si sa doarma mai putin.