Informatii

Cainii si pisicile pot imbunatati sanatatea si starea de spirit a stapanilor.

Un caine sau o pisica alunga stresul si da un sentiment de liniste, responsabilitate si implinire. Este opinia mai multor stapani de animale de companie. Acestia insa stiu si simt la propriu efectele binefacatoare pe care le are un animal asupra stapanilor. De exemplu, cainele si pisica, atunci cand intra intr-o familie, reprezinta un motiv de asociere, de unire, de sporire a comunicarii dintre membrii familiei. De asemenea, a detine un animal de companie poate juca un rol important in educarea si dezvoltarea copilului, in formarea personalitatii lui, in deprinderea unor responsabilitati. Terapia cu animalele de companie poate actiona asupra copiilor ca element de stabilitate afectiva si emotionala. Cercetatorii au observat ca persoanele care au suferit de atacuri cerebrale si au animale de companie traiesc mai mult. De asemenea, un studiu efectuat pe 100 de pacienti suferinzi de diverse boli cardiace atesta faptul ca cei care aveau animale de companie aveau o speranta de viata mai mare decat cei fara animale. Terapia cu animale si-a castigat tot mai multi adepti in ultimii ani, iar specialistii incurajeaza oamenii sa creasca animale de companie pentru ca prezenta acestora este considerata un factor important de reducere a stresului, un sprijin moral pentru a depasi un moment dificil.

Astfel, s-au demonstrat urmatoarele beneficii ala unui animal de companie:

  1. Studiile de specialitate au aratat cei care detin animale au necesitat ingrijire medicale intr-o mai mica masura decat cei care nu aveau niciun animal de companie.
  2. Sa te ocupi de un animal iti da sentimentul de a avea un sens, un scop al existentei, mai ales la varste inaintate. Potrivit cercetatorilor, persoanele care au puterea fizica diminuata sunt mult mai fericite si au o stima de sine mult mai mare daca au in casa un catel.
  3.  S-a demonstrat, de asemenea, ca cei care au un animal de companie rezista mult mai bine problemelor vietii, merg mult mai des la doctor si traiesc ancorati in realitate tocmai pentru ca trebuie sa poarte grija cuiva care se bazeaza pe ei. In sfarsit, se stie ca proprietarii de pisici si catei care sufera de diverse maladii au o putere de vindecare mult mai mare.
  4. 4. Alte studii au aratat ca nivelul de stres este mai scazut in cazul persoanelor care au un animal de companie, in comparatie cu cei care nu au.
  5. Presiunea sangelui este mai scazuta atunci cand persoanele interactioneaza cu animalele, care au proprietatea de a le imbunatati starea de spirit.
  6. Potrivit cercetatorilor americani, daca iti mangai catelul sau pisica cel putin 6 minute pe zi sau iti petreci un sfert de ora privnd un acvariu cu pesti tensiunea arteriala se va situa la nivelul normal, pentru ca aceste activitati au darul de a regla circulatia sangelui. Mai mult decat atat, simpla prezenta in casa noastra a unui animal reduce riscul de accidente cardio-vasculare. Un studiu releva faptul ca o femeie de 70 de ani care are un animal de companie de multa vreme are o tensiune arteriala asemanatoare cu a unui tanar.
  7. Specialistii au aratat ca animalele pot constitui un medicament bun in cazul in care stapanii lor sufera de migrene sau artrita.
  8. Un alt avantaj deosebit de important se refera la imbunatatirea vietii sociale. Intr-un studiu, persoanele implicate au sustinut faptul ca se pot integra mult mai bine in grupurile de prieteni deoarece detin un animal de companie.
  9. O arma impotriva Alzheimer. Animalele pot avea in fluente majore in prevenirea si tratarea acestei boli. Pe langa linistea si armonia interioara pe care le ofera stapanilor, faptul ca trebuie hranite la timp stimuleaza memoria si judecata. Functiile creierului sunt astfel activate clipa de clipa si, daca este instalata, boala nu poate inainta.
  10. Animalele-doctor. Daca pana acum cercetatorii foloseau ca material de studiu doar pisici si catei, in prezent s-a pus la punct terapia cu cai, destinata in principal bolnavilor cu afectiuni motorii si psihomotorii. Este, de asemenea, o metoda excelenta de stabilire a unei legaturi indestructibile intre pacient si terapeut. De asemenea, terapia cu delfini da rezultate tot mai bune in cazul persoanelor autiste.
 
Se pare ca simpla atigere a corpului si pielii acestor mamifere deblocheaza centrii din creier raspunzatori de aceasta boala.
Putem considera astfel, ca a avea un animal de companie, prezinta multe beneficii cu privire la sanatatea noastra fizica si mentala. Mai mult de atat, animalele ii ajuta extrem de mult pe copiii care de ADHD sa se dezvolte optim si sa devina mai responsabili cu privire la regulile impuse.

Scrisoare de la un catel

Nu stiu unde este mami,
de cateva zile fuge mereu de langa mine,
se intoarce plina de sange, obosita, ma hraneste speriata,
ma acopera cu frunze si apoi fuge.
Am reusit ieri sa o zaresc cand un nene a prins-o cu ceva de gat,
a lovit-o si apoi a aruncat-o intr-o masina.

Oare va mai veni? Mi-e foame, afara ploua, frunzele s-au udat, mi-e frig.
Mi-e dor de fratiorii mei pe care un nene ii lovea cu picioarele ieri, am reusit sa vad asta cand m-a luat mami in gura si m-a ascuns.
Mi-e dor de mami, mie cine imi mai da lapte?
Oare acel pui de om care m-a mangaiat azi dimineata pe cap nu ar vrea sa ma ia cu el?
Oare parintii lui sunt cei care o loveau pe mami?
E atat de frig…
Tu, cel care citesti asta, imi spui si mie ce e aia eutanasie?
E latul mamei de la gat?
E sangele ei ce curgea din ranile ultimelor zile?
E piciorul ce strivea viata fratiorilor mei?
E otrava data tatalui meu?

De ce nu vine mami?
Va gasi si ea un picior sau un bat?
E tot mai frig si as vrea sa ies de sub frunze, dar unde sa ma duc?
De ce nu sunt toti oamenii ca acel pui de om ce m-a mangaiat?
Uite unul aici!
De ce ma loveste? Nu i-am facut nimic.
Ma doare, iar mama nu e aici sa ma apere.
E tot mai frig, amortesc, sangele mi se prelinge, incet, din rani.
Vad ochii puiului de om atintiti asupra mea, plange.
De ce nu sunteti toti ca el?